Je kunt je wel voorstellen dat het organiseren van een huwelijk een spannende en stressvolle periode is voor een koppel. En hoewel een wedding planner alles in goede banen leidt, kun je als gast ook je steentje bijdragen om dé droomdag van de bruid en bruidegom waar te maken.
1. RSVP
Wacht niet tot het laatste moment om je aanwezigheid te bevestigen, maar antwoord zo snel mogelijk. De bruid en bruidegom zitten vol spanning op jouw antwoord te wachten. Ze begrijpen ook dat niet iedereen kan komen. Indien je de uitnodiging op tijd afslaat, geef je het koppel nog de kans om hun B-lijst uit te nodigen. Ga er ook niet van uit dat je zomaar een date mag meenemen. En nee, het is niet netjes om aan het koppel te vragen of je iemand mag meebrengen. Aan ieder huwelijk hangt een prijskaartje en de bruid en bruidegom hebben gewikt en gewogen wie ze allemaal willen uitnodigen. Dus: RSVP alleen voor de naam of namen op de uitnodiging. Vergeet ook niet om eventuele voedselallergieën e.d. door te geven.
2. Het juiste geschenk
Op de uitnodiging staat vaak duidelijk welke geschenken welkom zijn. Sommige koppels werken met een online cadeaulijst. Handig, want zo voorkom je dat gasten dubbele geschenken geven. Anderen verkiezen dan weer een envelopje. Koppels wonen tegenwoordig eerst samen voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Ze hebben dus meer aan een steuntje in de rug dan aan een tweede blender. Schrijf het geld ook liever over dan het cash mee te brengen. Dat betekent extra zorgen voor het koppel om ervoor te zorgen dat de doos met enveloppen ergens veilig kan staan. De hoogte van het bedrag hangt af of je voor de hele dag bent uitgenodigd of bijvoorbeeld enkel voor de receptie. Van een student of van gasten die ver hebben moeten reizen, wordt ook geen groot bedrag verwacht. Een goede maatstaf is om drie keer meer te geven dan voor een verjaardagscadeau.
3. Dresscode
Lees de uitnodiging nog eens na of het koppel een kledingvoorschrift heeft aangegeven. Niets zo vervelend om als gast under- of overdressed op een huwelijk te verschijnen. Uiteraard verschijn je niet in een jeansbroek en een T-shirt of in een veel te bloot jurkje. Een nog grotere no-go voor vrouwen is een witte outfit. Het is niet de bedoeling dat je er mooier uitziet dan de bruid, om het even cru te stellen.
4. De ceremonie
Kom op tijd voor de ceremonie! 20-30 minuten op voorhand is ideaal. Kom je toch te laat, wacht op een goed moment om binnen te komen. Je gsm zet je best ook af. Jij wilt niet diegene zijn wiens beltoon het ja-woord verstoort!
De bruid en bruidegom hebben al een fotograaf. Kun je je toch niet bedwingen om foto's te nemen, vraag je wel af of het koppel al dan niet flatterende foto's op sociale media wilt zien verschijnen. Gelukkig zijn er alternatieven ...
5. Het feest
Kom je aan op het feest, groet dan eerst het bruidspaar. Blijf wel niet te lang staan praten, er zijn nog heel wat gasten die de bruid en bruidegom graag willen gelukwensen. Het is ook de gewoonte om de ouders van het koppel te groeten en te feliciteren. Word je gevraagd om te speechen: houd het dan kort en vertel slechts één anekdote.
Op een feest mag natuurlijk gedanst worden. Een gevulde dansvloer is het teken dat iedereen zich vermaakt. Geen enkel bruidspaar wilt een saai feest, dus zet die voetjes maar op de dansvloer! Op de meeste trouwfeesten wordt ook alcohol geschonken. Maar dronken gasten zijn natuurlijk geen fijn gezelschap. Doe het rustig aan ...
Als het bruidspaar een gastenboek heeft, vergeet zeker niet om dit te tekenen. Uiteraard vertrek je ook niet zonder afscheid te nemen van het koppel.